Menu

Inspiratiedag over diversiteit en lezen, 14/06 in Mechelen

Kleurrijke kinderboekenEen initiatief van Iedereen Leest en het Vlaams Fonds voor de Letteren met tal van boeiende sprekers en workshops.
Winny Ang en Mylo Freeman, auteurs van de Sesam-boeken ‘Op zoek naar Yori’ en ‘De broccolireus’ doen mee aan het panelgesprek. Hanaa Boubouh, auteur van ‘Waar is Parlo?’ en Ingrid Tiggelovend, coördinator Studio Sesam (ex Verbal Vision) organiseren een workshop.

Dinsdag 14 juni 2016,  van 9 uur tot 16 uur
in t,arsenaal, Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen
Gratis inkom

In de voormiddag

 • 09:00u: Onthaal
 • 09:30u: Welkom door dagvoorzitter Fatma Taspinar
 • 09:35u: Wake-up call, wat cijfers ons vertellen door Koen Van Bockstal (VFL) en Sylvie Dhaene (IL)
 • 09:50u: Keynote door Alice Curry (Lantana Publishing, met focus op diverse boeken). Wanneer is een verhaal cultureel sensitief en wat zijn aandachtspunten? Welke profiel hebben de auteurs en illustratoren? Welke lezers worden bereikt? Alice Curry gaat geen taboes uit de weg en deelt haar ervaringen uit de uitgeverspraktijk.
 • 10:35u: Panelgesprek met uitgevers, auteurs & leesbevorderaars
  Deelnemers en publiek aan in gesprek met elkaar en reflecteren op de keynote.
  Het panelgesprek wordt ontdubbeld:
  Panel kinder- en jeugdliteratuur: Winny Ang, Mylo Freeman, Belle Kuyken, Patrick Vandevelde
  Panel literatuur voor volwassenen: Hazim Kamaledin, Jurgen Maas, Rudy Vanschoonbeek, Annelies Verbeke, Orlando Verde
 • 11:55u: Lancering nieuw reglement doelgroepgerichte publicaties VFL, door Michael De Cock
 • 12:05u: Broodjeslunch en infomarkt

Workshops in de namiddag

13:30 – 14:15u: Workshops met keuzesessies: voorstelling van een aantal leesbevorderingspraktijken en methodieken met aandacht voor etnisch-culturele diversiteit die gesubsidieerd zijn via het reglement leesbevordering + voorstelling recent divers aanbod door uitgevers. Een keuze uit:

 1. Caleidoscopia vzw en Studio Sesam vzw (ex Verbal Vision): zetten met de Hikkies en Sesam-kinderboeken in op diverse verhalen. Studio Sesam begeleidt ook auteurs en illustratoren in hun creatieproces. De initiatiefnemers vertellen over het opzet en hun ervaringen.
 2. Met Verhalen uit een droomwereld stimuleert het Technisch Berkenboom instituut Sint-Niklaas OKAN-leeringen uit het secundair onderwijs om met verhalen van hun (groot)ouders aan de slag te gaan. Vzw De Batterie wil met Lettergreep, een grafische coup op de Nederlandse taal, jongeren warm maken voor de Nederlandse taal door te prikkelen met illustraties en typografie.
 3. Urban Wo(o)rden met Read it loud brengt jongeren met een diverse achtergrond samen om te lezen en gaan daarbij op zoek naar boeken die aansluiten bij de interesses en leefwereld van de jongeren. Met LOL ik lees zet Spectrumschool Borgerhout een inspirerende leesbevorderingscampagne op poten voor haar leerlingen.
 4. Leesplezier staat centraal in de leesbevorderingsprojecten 100% lezen van Vrije Basisschool De Mozaïek in Gent en in Alfameters lezen voor(t)! van de organisatie Bezorgd om mensen in Tienen. De Mozaïek werkt activiteiten uit om laaggeletterde ouders en meertalige kinderen van 6 tot 12 jaar tot lezen te brengen. Bezorgd om mensen zet in op een stimuleringsprogramma om de functionele taalvaardigheid en geletterdheid anderstalige laaggeletterde moeders in armoede te verhogen maar ook om het leesplezier naar het gezin over te brengen, met o.a. leesmomenten bij de moeders thuis.
 5. Uitgevers presenteren een aantal boeken uit hun fonds waarin aandacht is voor diversiteit en nieuwe stemmen. Daarna is er ruimte voor vragen en voorstellen vanuit het publiek.
 • 14:20 – 15:05u: Keuzesessies, 2de ronde (keuze uit sessies 1 t.e.m. 5)
 • 15:15u: Mustafa Kör brengt eigen werk
 • 15:30u: Sylvie Dhaene (Iedereen Leest) en Koen Van Bockstal (VFL): de hoofdlijnen van een leesbevorderingsbeleid en duurzaam lees- en letterenbeleid worden toegelicht.
 • 15:45u: Afsluitend woord door minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Onderwijs Hilde Crevits (ov)
  16:00u: Einde

Inschrijven via http://bestellen.iedereenleest.be/studiedag.asp?SiteID=34