Menu

Sesam-luisterboeken in AD nu gratis te downloaden

Luisteren naar een voorgelezen verhaal is heel erg fijn. Kinderboeken hebben ook prachtige illustraties die voorgelezen kunnen worden. Met de techniek van audiodescriptie (AD) worden beelden omgezet in gesproken tekst. Zo kunnen kinderen met een visuele beperking genieten van de verhalen. Maar ook kinderen met een leesstoornis of zij die het Nederlands nog niet volledig beheersen, kunnen door deze specifieke luisterboeken nieuwe woorden bijleren en hun taal verrijken.

Wat is audiodescriptie?

Visuele informatie omzetten in gesproken tekst heet audiodescriptie. Het tolkproces gebeurt al bij televisie en films, maar ook bij live-events, voor mensen met een visuele beperking. Geertje De Ceuleneer, één van de stemmen en schrijvers van audiodescriptie bij de VRT, heeft voor de allereerste keer samen met Ludo Schats, prentenboeken omgezet in audiodescriptie: de Sesam-verhalen ‘Op zoek naar Yori’ en ‘De vliegende soepkip’.

Luisterpuntbibliotheek

Deze twee luisterboeken worden nu ook aangeboden door Luisterpunt. Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, MS, afasie, dyslexie). Ze lenen (gratis) Daisy-luisterboeken en brailleboeken uit. De boeken van Studio Sesam mogen ook geleend worden door kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands.

Op zaterdag 19 mei viert Luisterpunt zijn tienjarig bestaan! Bekijk het programma op www.luisterpuntbibliotheek.be

Sesam-prentenboeken als AD-luisterboek

‘Op zoek naar Yori’ was het debuut van Winny Ang & Fatinha Ramos. Het is een verhaal over denkbeeldige vriendjes en de zoektocht naar een eigen plek. Het hoofdpersonage Farah is een bijzonder meisje: ze heeft superlange armen en haar beste vriend Yori is kameleon. Op een dag is Yori weg. Farah start een zoektocht en krijgt hulp van buurtkinderen. Kunnen ze Yori vinden?

Dit prentenboek is in herdruk. Het is enkel nog te verkrijgen via de gebundelde Sesam-box I.

‘De vliegende soepkip’ is het verhaal over Ilias en zijn vijf vrienden. Ze wonen rond een pleintje. Buurman Raf Rari heeft een kip zonder veren en ze weigert om eieren te leggen. Raf Rari wil er kippensoep van maken maar de kinderen proberen hem tegen te houden. De ‘vliegende soepkip’ is een avontuurlijk verhaal over de vriendschap tussen mens en dier.

Dit omkeerboek van Atilla Erdem & Olivia Van Trigt is nog te koop in onze winkel.

Hier kan je de luisterboeken gratis downloaden of beluisteren!

Te downloaden: Op Zoek Naar Yori

 

Te downloaden: De vliegende soepkip 

Deze reeks van luisterboeken willen we graag verder uitwerken. Feedback op deze luisterboeken is van harte welkom. Je mag ons altijd mailen op contact@studiosesam.be.