Menu

Voorleestips van Leesweb en De Boekenkaravaan gebundeld

2Vandaag is het Wereldboekendag en zetten we de laagdrempelige voorleesgidsen van Leesweb en De Boekenkaravaan in de kijker.  Leesweb is een leesbevorderingsorganisatie. De Boekenkaravaan is een project van Leesweb.

Al meer dan 10 jaar trekken de vrijwilligers van De Boekenkaravaan naar Antwerpse kwetsbare gezinnen om voor te lezen. De meeste voorleesgezinnen hebben een anderstalige en diverse culturele achtergrond. De voorlezers passen de selectie van hun boeken aan. Vorig jaar hebben ze al hun expertise gebundeld en de kinderboeken in kaart gebracht die aansluiten bij de leefwereld van de gezinnen.

MultiCulti_boekenkaravaanDe publicatie ‘Multiculti-keuzelijst: een selectie multiculturele voorleesboeken’ bevat een boekenlijst met prenten- en voorleesboeken zowel in het Nederlands als in een of meerdere talen én met Nederlandstalige boeken die zich afspelen in de superdiverse samenleving. De meertalige boeken hebben het voordeel dat voorlezer en kind in de eigen taal hun verhaal kunnen volgen, maar ook dat ouders kunnen voorlezen als ze zich onzeker voelen in het Nederlands. De verhalen die zich in een superdiverse samenleving afspelen, vergroten de identificatiemogelijkheden en herkenbaarheid voor ouder en kind. Ook de nieuwe Sesam-kinderboeken sluiten hier bij aan.

6Een tweede publicatie (2006) van Leesweb en De Boekenkaravaan ‘Samen lekker lezen: een baby-, peuter- en kleuterboekengids met voorleestips’ is een bron van inspiratie.  In deze gids vind je een overzicht van voedzaam leesvoer voor de allerkleinste lezers. Boekjes om samen lekker in te lezen, maar ook boekjes om speels te leren.  De voorleesboeken zijn onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën: 6 maanden tot 1 jaar, 1 tot 2 jaar, 2 tot 3 jaar  en ouder dan drie.  Achteraan vind je boeiende websites en een trefwoordenregister.

Beide publicaties zijn samengesteld door Martine Cammaert en Marina Marissen van Leesweb. Kostprijs: 10 euro + 3 euro verzendingskosten.

Te bestellen bij Leesweb/De Boekenkaravaan info@leesweb.be, www.leesweb.be  of 03 272 21 46.
Wil je de superdiverse Sesam-kinderboeken voorlezen? Zie www.studiosesam.be/winkel/

SesamVignet_magenta