Menu

Gezocht ! Nieuwe schrijvers en illustratoren voor kleurrijke prentenboeken

OproepVanaf oktober 2016 gaat Studio Sesam vzw van start met Sesam 2.0, een leer- en creatietraject voor talentvolle nieuwe schrijvers en illustratoren. Doel is de uitgave van nieuwe ‘superdiverse’ prentenboeken in het najaar van 2017. We zoeken schrijvers en illustratoren (in spe) die zich willen laten inspireren door kinderen en die in groep een leer- en creatietraject willen volgen.

Samen sociaalsensitieve verhalen creëren

Met het project ‘Sesam 2.0 willen we de sociale diversiteit een niet-stereotiepe plaats geven in kinderboeken. Nieuwe schrijvers en illustratoren krijgen de uitdaging om bepaalde personages zoals een kind in armoede of met een beperking in het verhaal op te nemen. De nieuwe auteurs laten zich inspireren door kinderen en krijgen vorming en coaching van ervaren boekenmakers. Uiteindelijk willen we prentenboeken uitgeven waarin kinderen zichzelf herkennen en/of die bijdragen tot een positieve beeldvorming van ‘kwetsbare’ groepen.

Leer- en creatietraject van Sesam 2.0 

Ontmoetingsdag_2014Studio Sesam brengt een groep van schrijvers en illustratoren samen. We starten met een kennismakingsweekend (22 en 23 oktober) en geven vorming over ‘positief omgaan met diversiteit’. Daarna komen we samen tijdens ontmoetingsdagen (5x) van november 2016 tot januari 2018 in Antwerpen. De opleidingen worden in het Nederlands gegeven. De schrijvers en illustratoren werken enkele verhalen met ‘kwetsbare’ kinderen uit en krijgen coaching van ervaren illustratoren en schrijvers.

Uiteindelijk werken schrijver en illustrator als duo hun eigen prentenboek uit en worden ze hierbij gecoacht, in groep of individueel. De nieuwe prentenboeken worden gelanceerd tijdens een Sesam-festival. Ook nadien worden de nieuwe auteurs begeleid om hun prentenboek en zichzelf in de markt te brengen. Tijdens dit leer- en creatietraject zal Studio Sesam met de steun van een stuurgroep, coaches en de eerste lichting Sesam-auteurs, de nieuwe schrijvers en illustratoren bijstaan.

Studie- en infomiddag 16/09 in Antwerpen 

Op vrijdag 16 september organiseren we een studie- en infomiddag ‘Kinderen en cultureel diverse schrijvers houden de pen vast’ in samenwerking met Antwerpen Boekenstad. We vertellen meer over het Sesam-project. Deelnemers kunnen een sessie volgen over participatiemethodieken bij kinderen of in gesprek gaan met de eerste lichting Sesam-auteurs. In de Foyer is er tijd voor ontmoeting en netwerking. Meer info: klik hier.

Kandidatuur indienen vanaf 22/08, deadline 24/09/2016 

Schrijvers en illustratoren die het gratis creatie- en leertraject willen volgen, kunnen hun kandidatuur indienen vanaf 22/08 tot en met 24/09.  Stuur ons een brief (max. 2 A4’s) met je persoonlijke gegevens en motivatie. Geef een antwoord op de vraag: ‘Waarom wil je meewerken aan Sesam 2.0?’  Heb je ambitie als schrijver? Stuur ons een Nederlands verhaal (of deel van een verhaal) op van min. 500 woorden. Ben je illustrator? Stuur ons min. 4 illustraties voor kinderen door.

Stuur je brief, tekst of illustraties zowel digitaal als per post op naar Studio Sesam,  Maria-Theresialei 38, 2180 Ekeren en contact@studiosesam.be. Een jury beoordeelt je werk. Selectiecriteria zijn talent, engagement, zin om samen te werken, feeling met de diverse samenleving en kwetsbare kinderen. Ook de samenstelling van de groep is belangrijk: we houden rekening met origine, ervaring, opleiding, sekse en leeftijd. Begin oktober krijg je bericht of  je al dan niet geselecteerd bent. Je inzending wordt vertrouwelijk behandeld en niet openbaar gemaakt, tenzij je geselecteerd bent.

Een bericht aan illustratoren !!

  • Stuur je bestanden digitaal en per post door.
  • Per post: bezorg ons kleurenprints van je werk, ook je cv en motivatiebrief.
  • Digitaal: stuur ons alles door in lage resolutie (alles minder dan 10 MB) naar administratie@studiosesam.be
  • Stuur per post geen origineel werk door! Doe je dat wel, en je wilt je werk terug, dan kan je dit na de selectie zelf komen ophalen bij Studio Sesam na afspraak.

Samen een droom waarmaken?

CoachingdoorSteveWe bieden de nieuwe auteurs een netwerk van o.a. de eerste lichting Sesam-schrijvers en illustratoren en duurzame contacten in de boekenwereld aan. We brengen de nieuwe auteurs op een inspirerende manier in contact met kwetsbare kinderen en ervaringsdeskundigen. De nieuwe auteurs krijgen de kans om in duo een prentenboek uit te werken en uit te geven. Wordt het prentenboek uitgegeven, krijgen de auteurs een auteurscontract aangeboden. Bij de start van het traject, ondertekenen de nieuwe auteurs ook een samenwerkingsovereenkomst. Het leer- en creatietraject wordt gratis aangeboden, ook verzorgt Studio Sesam de eindredactie, lay-out en druk van de prentenboeken. Na uitgave ondersteunen we de start van  je carrière als auteur. Onkosten zoals vervoer, lunches, overnachtingen, tekenmateriaal, studiedagen … zijn voor rekening van de auteur.

Enkele uitspraken van de eerste lichting Sesam-auteurs …

  • “Via Sesam ben ik nu bekend als illustrator en dat Sesam-boek heeft me veel geleerd, niet enkel qua illustratie en onderwerp. Ik heb geleerd hoe een samenwerking loopt. Hoe we deadlines moeten halen, en hoe we elkaar moeten respecteren.”
  • “Met de ervaring bij het Sesam-project, besef ik nu hoe belangrijk de samenwerking met een coach en andere collega’s is.”
  • “Sesam heeft mijn vergeten talent aangewakkerd. Het schrijven of bezig zijn met literatuur is een kostbare bezigheid geworden, ondanks de weinige tijd die ik heb.”
  • “Het is vooral een project geweest dat me een mooie start gaf als illustratrice en me de kans en moed gaf om hier volledig voor te gaan. Illustratief heeft het me weer een stapje hoger gebracht. Maar vooral vind ik de manier van werken tof. Een groep diverse mensen die elkaar leren kennen en er helemaal voor gaan.”

Meer info over vzw Studio Sesam? Lees ‘Hoe Ali Baba en Sneeuwwitje elkaar vinden. Over de superdiverse kinderboeken van Studio Sesam’, Boekblad, mei 2016

Sesam-schrijvers en illustratoren
Heb je interesse om mee te werken? Heb je vragen?
Bel of mail ons: +32 (0)3 248 53 38, +32 (0) 486 67 83 99, contact@studiosesam.be
Volg ons op Facebook voor updates of schrijf je in voor de maandelijkse Sesam-nieuwsbrief.

Sesam 2.0 is mogelijk dankzij de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, de provincie Antwerpen en de Nationale Loterij

VLL

ProvincieAntwerpen

NL-logo