Menu

Feest voor Mijke en Khadija: het 1ste Sesam-peuterboek!

Mijke woont in Rotterdam, Khadija in Antwerpen. Samen werken ze aan het allereerste Sesam-peuterboekje ‘Feest voor Ilyas!’, een feestelijk optelboekje voor de allerkleinsten.

Mijke Coebergh, illustrator met humor en een missie

“Ik ben geboren in Eindhoven, opgegroeid in Geldrop en woon nu in Rotterdam. In 2010 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie als illustrator en grafisch vormgever. Sindsdien werk ik als freelancer en als productontwerper. Ik woon samen met mijn vriend en onze kat.”

“Eerder illustreerde ik het ‘Het boek over een doek’, een verhaal over een hoofddoek voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het boek werd geschreven door Reineke Schermer in samenwerking met de VoorleesExpres, een organisatie die het voorleesritueel introduceert bij gezinnen met een taalachterstand.”

Een smeltkroes van culturen

“Rotterdam is een smeltkroes van culturen en dat is waarom ik zo van deze stad hou. Ik ondervind hier hoe leuk het is om open te staan voor elkaar en je nieuwsgierig op te stellen. Volgens mij zijn prentenboeken uitermate geschikt om de rijkdom van verschillen over te brengen zonder dat het belerend of beladen wordt. Ik vind het mooi als ik op die manier met mijn illustraties een steentje kan bijdragen aan een betere samenleving.”

“Het is goed dat Sesam zich inzet voor superdiverse kinderboeken want ik denk dat het voor veel mensen een blinde vlek is. Zelf heb ik geen kinderen. Ik was dus ook niet zo bekend met kinderboeken die op de markt zijn. Maar als je er op let, zie je gauw dat de diverse samenleving nauwelijks in kinderboeken wordt gerepresenteerd.”

Een tipje van de sluier

Khadija en ik werken samen aan een verhaaltje over een jarig jongetje Ilyas. Ik schets digitaal op een iPad Pro, daarin kan ik erg makkelijk onderdelen verschuiven, vergroten en roteren. Als de schetsen goed zijn, voeg ik meer detail en kleuren toe. Humor vind ik belangrijk. Daarom heb ik vrolijke karakters gecreëerd die het verhaal op een speelse manier vertellen. Ook de details moeten kloppen. We zitten nu in de eindfase. Binnen drie weken moet ons peuterboekje klaar zijn. Spannend!

Khadija Timouzar, hulpverlener en schrijfster met passie

“Ik werk bij het Huis van het Kind, ben mama van twee zonen maar ben ook eeuwig student. Door mijn omgeving word ik getypeerd als een duizendpoot. Ik ben vaak met verschillende zaken tegelijkertijd bezig. Een goede organisatie maakt dit maar mogelijk.”

Tot mijn 23 jaar woonde ik in het groene Genk. Na mijn studies zijn mijn man en ik in Geel gaan wonen. Na 13 jaar zijn we verhuisd naar Antwerpen, een stad met veel mogelijkheden.”

Geen stereotypes

“Mijn interesse in kinderboeken en diversiteit is ontstaan in mijn kinderjaren. Ik heb zelf als kind altijd verlangd naar verhalen waarin ik me kon herkennen. Vanaf het moment dat ik heb leren schrijven, experimenteerde ik met woorden. Vandaar dat ik de Sesam-boeken zie als een kans om iets te doen met mijn talenten en de superdiversiteit mee zichtbaar te maken. Eerder schreef ik het Sesam-boek ‘Een goal voor Imane’, over een meisje in een Antwerpse wijk dat van voetballen houdt. Met dit verhaal wou ik stereotypes doorbreken.”

“Nu werk ik samen met illustrator Mijke aan een eerste Sesam-peuterboekje. De samenwerking met Mijke verloopt uitstekend. Ik kreeg van haar vele tips om het verhaaltje uit te schrijven, en ik inspireer haar met mijn ervaring, achtergrond en fantasie.”

Feest voor Ilyas

Ilyas wordt 2 jaar. Papa bakt een taart. Mama, broer Selim en Ilyas versieren de taart. De gasten zijn aangekomen. Het is tijd om de kaarsjes uit te blazen. Maar … waar is de taart? Een feestelijk verhaaltje voor de allerkleinsten met vertaalde woordjes in het Arabisch, Turks, Frans, Pools, Sranantongo en Papiaments.
Khadija Timouzar en Mijke Coebergh, isbn 9789492784018

Bestellen? www.studiosesam.be/winkel

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en like ons op Facebook.