Menu

De Boekenkaravaan leest gezellig voor

Reportage van een voorleessessie van het Sesam-kinderboek ‘De huissnuiver’ in het Zijhuis

De huissnuiverDinsdagavond 5 mei bel ik aan bij het Zijhuis, een tijdelijk opvanghuis voor vrouwen en kinderen vlakbij Park Spoor Noord in Antwerpen. Dertien vrouwen, al dan niet met hun kinderen, vinden daar een veilig onderkomen. Samen met een hulpverlener proberen de vrouwen hun leven opnieuw op de sporen te zetten. Al meer dan 10 jaar trekken de vrijwilligers van De Boekenkaravaan naar Antwerpse kwetsbare gezinnen om voor te lezen. Vanavond komt Karin, vrijwilligster bij de Boekenkaravaan, voorlezen aan de kinderen in het Zijhuis en ze neemt het Sesam-kinderboek ‘De huissnuiver’ mee.

Geborgenheid vinden

In afwachting van Karin, houd ik een praatje met Greet, de kinderbegeleidster van het Zijhuis. “Vorige week las Lisa van De boekenkaravaan het Sesam-boek ‘Op zoek naar Yori’ voor”, vertelde ze. “Eerst maakte de voorlezer samen met de kinderen een schuilplekje, zoals achteraan het verhaal beschreven is. De kinderen mochten hun knuffeltje meenemen. In dit schuilplekje werd het verhaaltje over Yori voorgelezen. Deze geborgenheid was belangrijk voor onze kinderen.”

We gaan op berenjacht !

De BoekenkaravaanOndertussen is Karin aangekomen en haalt Greet in de verschillende studio’s de kinderen op. Acht kinderen tussen 3 en 12 jaar willen mee. De ene is al drukker dan de andere, temeer omdat er ook een reporter/ fotograaf aanwezig is. Onmiddellijk neemt Karin de kinderen mee. “We gaan op berenjacht. We gaan een hele grote vangen. Wat een prachtige dag. We zijn niet bang …” Met een volle stem leest ze voor en laat ze de kinderen ook stukjes voorlezen. En dan neemt ze de kinderen mee op een sluiptocht, rond de tafel. “We gaan op berenjacht ….”, roepen de kinderen en hollen rond de tafel.

Gezelligheid opsnuiven

De huissnuiverEn dan zijn we toe aan het Sesam-verhaal over de huissnuiver. “Wat ruikt de huissnuiver? Hij ruikt gezelligheid.” “Een kerstboom versieren en samen zingen, dat is gezelligheid”, roept Tibo, een jongen van 12 jaar. “Ook hier is het gezellig”, zegt Karin, en ze tovert een groot dekentje uit haar tas. Alle kinderen schuiven wat dichter tegen elkaar aan, en trekken het dekentje knus over zich heen. En Karin vertelt het verhaal van Salim en Sabah die ‘s nachts vreemde geluiden horen. Zou er nog iemand in huis zijn? Is het een dief? Karin leest sommige stukjes voor; andere pagina’s vertelt ze in eigen woorden na. Ondertussen mogen de kinderen mee hun wenkbrauwen optrekken, luid snurken en aan elkaars neus trekken.

IMG_3077De huissnuiver is een spannend verhaal over gezelligheid en zich thuis voelen. En of de kinderen zich thuis voelen. De kinderen steken kaarsjes aan, krijgen een snoepje, pen en tekenpapier, en maken een mooie tekening voor hun mama. Rond 19.30 u is de vertel- en tekensessie voorbij. De kinderen ruimen mee op, zeggen vrolijk gedag en huppelen terug naar hun mama. Karin en Greet keuvelen nog even na. En deze reporter is onder de indruk van de voorlezer van De Boekenkaravaan die deze kinderen met verschillende leeftijden, wist te boeien met prentenboeken.

Meer info: www.leesweb.org/karavaan en www.studiosesam.be
Reportage/foto’s: Ingrid Tiggelovend